Ieri, 26 iunie 2019, a avut loc conferința ”Wilhelm Filderman înfruntă comunismul (1944-1963). O analiză bazată pe documente inedite din Arhivele Yad Vashem, USHMM și CNSAS” ținută de Adrian Cioflâncă, director CSIER-WF cu ocazia includerii numelui lui Wilhelm Filderman în titulara Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România.

Ne-am bucurat să avem alături de noi atât reprezentanți ai FCER, reprezentanți ai unor institute de cercetare, cât și cercetători consacrați, studenți, doctoranzi și profesori care au avut numeroase intervenții la finalul prezentării lui Adrian Cioflâncă, în urma cărora au rezultat dezbateri cu privire la tematica abordată.

Wilhelm Filderman (1882-1963) a avut un rol esențial în dezvoltarea și prezervarea vieții evreiești, precum și în obținerea și apărarea drepturilor evreilor în vremuri de cumpănă. Lider timp de trei decenii al principalelor organizații evreiești, a ținut piept atât tendințelor extremiste, în perioada interbelică, cât și regimurilor dictatoriale – carlist, legionar, antonescian și comunist. Preocupat de a documenta viața evreiască, Filderman a lăsat în urmă scrieri fundamentale și o bogată arhivă, fără de care am ști infinit mai puțin despre istoria evreilor din România în secolul al XX-lea. Rolul său este încă insuficient cunoscut și recunoscut în România, în comparație cu respectul de care se bucură în afara granițelor.

Ca o formă de recunoaștere a meritelor personalității lui, Federația Comunităților Evreiești din România - Cultul Mozaic a decis includerea numelui lui Wilhelm Filderman în titulatura Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România.

Conferința s-a bazat pe explorarea unor documente inedite din Arhiva Yad Vashem (Ierusalim), de la United States Holocaust Memorial Museum (Washington) și din Arhiva Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (București). Imediat după 23 august 1944, Filderman a luat poziție față de tendințele dictatoriale ale Partidului Comunist Român. În scurt timp, Filderman a ajuns un adversar al noii puteri comuniste, fiind arestat pentru scurt timp, vizat de campanii de presă, boicotat în interiorul organizațiilor pe care le conducea și lăsat fără posibilitatea de a conduce destinele lumii evreiești. În atare condiții, Filderman a fost nevoit să fugă din țară. Din Occident, a continuat să critice regimul totalitar comunist, dovedind o lucidă cunoaștere a realităților din România și a mecanismelor represive utilizate pentru supunerea societății.

Evenimentul a avut loc miercuri, 26 iunie 2019, ora 13.00 la Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România ”Wilhelm Filderman”, Calea Călărașilor, nr. 57 B, Sector 3, București.