Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România a organizat dezbaterea cu tema:
,,Știință și Etnicitate. Cercetarea Antropologică în România anilor ’30"
La acesta au participat:

Marius Turda, Oxford Brookes University

Răzvan Pârâianu, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș

Adrian Cioflâncă, Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România

In cadrul discutiilor s-a realizat o analiză a politicii rasiale  și a antropologiei românești care a prins contur la sfârșitul anilor '30 și începutul anilor 40 si care susținea că minoritățile etnice sunt inferioare, prin urmare ar trebui înlăturare (cum s-a întâmplat în cazul evreilor și al romilor) sau definite ca fiind români din punct de vedere rasial (cum s-a încercat cu secuii și ceangăgii). 

Politica oficială românească de la începutul anilor '40 a sprijinit ideea unui stat totalitar ca expresie esențială a supremației etnice românești, fapt confirmat de legile rasiale antisemite introduse în România în acea perioadă, care-i descriau pe evrei ca fiiind o rasă diferită, interzicându-le căsătoriile mixte între evrei și români (creștini), legi care defineau practic națiunea română în termenii apartenenței la o comunitate rasială de sânge. Unii antropologi români au promovat ca și cercetătorii rasiali din Europa idei de reinginerie etnică și segregare socială, a căror opinie ”individual nu este nimic, națiunea este totul” era sprijinită de guvernul român.  

Evenimentul a avut loc miercuri, 19 decembrie 2018, la sediul Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România din Calea Călărași, nr. 57 B, București.