„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Jude, a câștigat, sâmbătă, 7 iulie, Globul de Cristal la Festivalul de Film de la Karlovy Vary, Cehia.  Este pentru prima dată când un film românesc obţine marele trofeu al festivalului. De asemenea, pelicula regizată de Radu Jude a adjudecat și distincția „Europa Cinemas Label”, acordată de juriul reţelei de cinematografe Europa Cinema.

Filmul, ce va avea premiera în România în 28 septembrie, spune povestea realizării unei reconstituiri istorice, pentru un spectacol de stradă, a luptelor pentru luarea Odessei, din vara și toamna anului 1941, precum și a masacrului de la Odessa, în care în jur de 20.000 de evrei au fost uciși de trupele române.

Consultantul istoric pentru acest film a fost Adrian Cioflâncă, directorul CSIER. Amintim că, la data de 13 iunie, a avut loc, la sediul CSIER, dezbaterea „Masacrul de la Odessa. Istorie, memorie, reprezentare”, în prezența lui Radu Jude. În cadrul dezbaterii au fost proiectate, în premieră, secvențe din filmul amintit. Dezbaterea poate fi urmărită pe canalul de youtube al CSIER (https://youtu.be/Rdns-pNKbl8)

Radu Jude va participa și la cea de-a patra ediție a Școlii de vară CSIER ce va avea ca temă „Personalități ale lumii evreiești”, de această dată la o dezbatere prilejuită de proiecția peliculei „Inimi cicatrizate”

Sursa foto: vimooz.com