Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România, din cadrul Federației Comunităților Evreiești din România - Cultul Mozaic, a organizat, la data de 9 mai 2018, la sediul din Calea Călărași 57 B, atelierul de film documentar intitulat Militari Evrei în Marele Război. In memoriam Sorin Avram

Cu această ocazie a fost proiectat filmul Evrei eroi în Primul Război Mondial în regia lui Sorin Avram. Proiecția a fost oferită în parteneriat cu Muzeul Municipiului București.

Gazda și moderatorul evenimentului a fost istoricul Adrian Cioflâncă, director al Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România

Au participat cu prezentări: Cerasela Moldoveanu, cercetător științific, Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară; Șerban Pavelescu, cercetător științific, Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară și Irina Spirescu, cercetător, Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România.

Adrian Cioflâncă a deschis dezbaterea prin evocarea regretatului Sorin Avram, care s-a stins din viață în urmă cu două luni, la scurt timp după premiera filmului Evrei eroi în Primul Război Mondial și vorbind despre colaborarea la filmul realizat de acesta. S-a adus în discuție stadiul actual al cercetărilor în domeniul istoriei evreilor în perioada Primului Război Mondial. Cerasela Moldoveanu și Șerban Pavelescu au prezentat arhivele militare și fondurile arhivistice care vorbesc de problematica minorităților, subliniind aportul ofițerilor și soldaților evrei în Marele Război. Irina Spirescu a vorbit despre medicii militari evrei, și despre cercetarea subiectului în arhivele militate din Pitești.

Dezbaterea poate fi urmărită integral pe canalul de youtube al CSIER la https://www.youtube.com/watch?v=u9nS-TKgHd4