Luni, 16 aprilie 2018, la sediul Centrului Comunitar Evreiesc din București (JCC), a fost aniversat parteneriatul de peste 100 dintre comunitatea evreiască din România și organizația internațională American Jewish Joint Distribution Committee (JDC), fiind subliniată cu precădere colaborarea cu Federația Comunităților Evreiești din România (FCER).

În cadrul evenimentului, urmat de o cină de gală și de un program artistic, a fost vernisată expoziția privind activitatea organizației Joint în România și au fost lansate volumul American Jewish Joint Distribution Committee în România (1916-2016). Documente și a doua ediție a albumului bilingv American Jewish Joint Distribution Committee. Un secol de activitate în România / A Century of Activity in Romania, ambele realizate de Natalia Lazăr, șef departament cercetare în cadrul CSIER, și Lya Benjamin, cercercetătoare a aceleiași instituții, grafica Irina Spirescu, cercetătoare CSIER. Lucrările au fost prezentate de directorul CSIER, Adrian Cioflâncă.

La eveniment au participat lideri ai FCER, reprezentanți ai tuturor organizațiilor evreiești din România (președinți ai comunităților evreiești locale, B’nei Brith România, Chabad), colaboratori ai JDC la nivel local, reprezentanți ai conducerii JDC (Diego Ornique, director regional pentru Europa, Africa și Asia, Stefan Oskar, director operațional pentru Europa, Africa și Asia și Asher Ostrin, director executiv pentru afaceri internaționale), membri ai Corpului diplomatic, oficialități din România, cunoscute personalități publice.

Delegația JDC prezentă la eveniment a fost primită de premierul României, Viorica Dăncilă. Reamintim că președintele României, Klaus Iohannis, a decorat recent organizația Joint, în semn de înaltă apreciere a activității de peste 100 de ani în România.

JDC a luat ființă la 27 noiembrie 1914, sub președinția lui Felix M. Warburg, cu scopul de a centraliza fondurile colectate pentru ajutorarea evreilor afectați de izbucnirea Primului Război Mondial. Începutul colaborării cu comunitatea evreiască din România a avut loc în anul 1916. Data de 29 iunie 1916, identificată în arhivele JDC New York de către Natalia Lazăr, corespunde unei adrese semnate de președintele JDC, prin care se aproba transmiterea sumei de 5.000 de dolari ambasadorului Statelor Unite la București, Charles Vopicka, pentru a fi distribuită evreilor pauperi din România. Ulterior situația din România intră și mai puternic pe radarul de interese al JDC, odată cu intrarea în Primul Război Mondial, în august 1916. În prezent, direcțiile principale ale organizației acoperă asistența oferită vârstnicilor și copiilor în nevoie, susținerea și revitalizarea vieții evreiești și dezvoltarea noii generații de lideri.