În perioada 28 – 30 iunie 2019, s-au comemorat 78 de ani de la cel mai mare masacru antisemit din România, cunoscut drept Pogromul de la Iași, pogrom inițiat de generalul Ion Antonescu, în care au fost uciși mii de evrei.

Cu ocazia comemorării, a fost organizat „Marșul Vieții”, ajuns la a cincea ediție, eveniment inițiat de rabinul Josef A. Wasserman.

Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România ”Wilhelm Filderman” (CSIER-WF) din cadrul Federației Comunităților Evreiești din România (FCER) a organizat două expoziții la Muzeul Național al Literaturii Române Iași, în octombrie 2017, cu ocazia comemorării evreilor uciși în urma Pogromului de la Iași.

În cadrul manifestărilor comemorative, a fost expusă la Palatul Culturii din Iași, Expoziția „Duminica aceea.” Pogromul de la Iași, 29 iunie 1941, realizată de CSIER-WF. Expoziția include majoritatea fotografiilor cunoscute ale pogromului și ilustrează principalele episoade ale tragediei din fosta capitală a Moldovei: violențele din Iași, atrocitățile din curtea Chesturii de Poliție, „trenurile morții”, locurile memoriei, procesele criminalilor de război, victimele pogromului etc.

Echipa de proiect a fost formată din: Coordonator: Adrian Cioflâncă; Documentare: Maria Mălina Irimia, Adriana Radu, Irina Spirescu, Andreea Toma.

CSIER, instituție înființată în mai 1977, este o structură de cercetare, documentare și prezervare a unor fonduri arhivistice evreiești în cadrul Federației Comunităților Evreiești din România.